Top
Image Alt

2 Day Anatomy For Yoga with Karen Kirkness | 15 Hour CPD Course

Loading Events

28

Apr

2 Day Anatomy For Yoga with Karen Kirkness | 15 Hour CPD Course

April 28 @ 12:00 pm - April 29 @ 5:30 pm

This Anatomy for Yoga course with Karen Kirkness (MFA, MSc) offers an insight into the human body for students and teachers of yoga. Students will gain thorough knowledge of anatomy in theory and practice.

Saturday & Sunday April 28 + 29, 2018
———————————————-
• Saturday, 12pm – 5.30pm
• Sunday, 9am – 5.30pm
• £250 for the weekend

*15 HOURS CPD Certificate with Yoga Alliance
* + Homework to do on the weekend!

DESCRIPTION:
—————–
The Anatomy for Yoga weekend workshop with Karen Kirkness (MFA, MSc) offers insight into the human body especially relevant to students and teachers of yoga.

Participants will gain thorough knowledge of gross and subtle body anatomy in theory and practice. With the aid of presentation software, props, body painting and 3D models, Karen will delve into the anatomy of yoga whilst simultaneously allowing students to get hands-on in small groups.

The course will be delivered in original, engaging presentations. Karen uses innovative learning techniques and small group activities to keep everyone checked in and discovering.

A little about Karen:
———————–
Karen is a yogi, artist, new mum, has an MSc in Anatomy, author on biotensegrity in Yoga anatomy and owner of Meadowlark Yoga in Edinburgh. American by birth, she is now based in Scotland with her husband, Simon.

She started practicing yoga while at university in Florida, in 1999. Karen is fascinated by the gross and subtle design principles that underpin modern postural yoga practice. Using a range of innovative teaching techniques, such as life drawing and body painting, Karen’s Anatomy for Yoga training is for anyone interested in the connection between sacred geometry, anatomy, and yoga.

•••

Timetable:
————
Saturday 12-5.30pm
————————
On Day 1, we start with the fascia, our body fabric, taking a look at the myofascial slings that connect our body parts into the interconnected whole that we know and love!

12 – 1.30pm (1.5 hrs): Led Ashtanga Yoga Practice, Pranayama & Anatomy Introduction

1.45 – 3pm (1.25 hrs): Exploring Fascial Fabric: The Helical Matrix

3 – 3.30pm (0.5 hrs): Anatomy of the Posterior Chain: Prone Backbends

3.30 – 4pm (0.5 hrs): Variations of Virasana

4.15 – 4.45pm (0.5 hrs): Scapulohumeral Rhythm

4.45 – 5.30pm (0.75 hrs): Bringing it home: Restorative Backbending
• Supported Setubandhasana
• Supported Dvipada Viparita Dandasana
• Supported Ekapada Viparita Dandasana

Sunday 9-5.30pm
————————
On Day 2, we explore the glutes and lower limb anatomy, working into the hips and sacroiliac function in backhanding and forward bending too. Body painting of the knee and major leg muscles in the afternoon.
9 – 10.30am (1.5 hrs): Vinyasa Flow for a Radiant Spine

11am – 12pm (1 hr): Exploring the anatomy of active back extensors with:
• Urdhvadhanurasana
• Pada & Hasta Block
• Lunge variations

12 – 12.30pm (0.5 hrs):
• The Spiral Line
• Anatomy of the Squat & Thoracolumbar awakening
• Twists

12.30 – 1.45pm: BREAK

1.45 – 3pm (1.25 hrs): Lower Limb Anatomy Presentation

3 – 4pm (1 hr): Anatomy Body Painting of the Lower Limb

4 – 4.15pm (0.25 hrs): Clean up

4.15 – 5.30pm (1.5 hrs): Restorative Hip-opening with
• Baddhakonasana
• Turtledove
• Janusirsasana

Homework:
————–
(Choice of the following)
1. Photograph one of the painted lower limb specimen and label with corresponding anatomical references, post on social media and tag @karenkirkness and @trikayoga for completion

2. Draw a leg specimen and label with corresponding anatomical references, post on social media and tag @karenkirkness and @trikayoga for completion

•••

Event Details

Date: April 28 @ 12:00 pm - April 29 @ 5:30 pm
Time: 12:00 pm - 5:30 pm
Venue: Trika Yoga
Address: 188-190 North Street, Southville
Organizer Name: Trika Yoga